Onderwijs van wereldklasse
ondersteund door didactische technologie van wereldklasse

Vanaf januari 2024 bundelen SURF en FeedbackFruits hun krachten om samen onderwijs van wereldklasse toegankelijk te maken voor iedereen. Het doel is om evidence-informed onderwijsverbetering effectief en efficiënt op grote schaal beschikbaar te maken, door co-creatie en implementatie van weloverwogen didactische technologie.

Onderwijs van wereldklasse is geen massale eenheidsworst, maar hoogwaardig maatwerk dat betaalbaar en praktisch uitvoerbaar moet zijn. Er is behoefte aan een divers aanbod van praktische oplossingen die docenten ontlasten en de onderwijskwaliteit verhogen.

Als invulling aan deze behoefte heeft SURF een innovatieve publiek-private samenwerking in het leven geroepen met als doel de co-creatie en implementatie van hoogwaardige didactische technologie. De aanbesteding is aan FeedbackFruits gegund en hiermee beschikbaar, per 1 januari 2024, voor alle publieke mbo-scholen, hogescholen en universiteiten in Nederland.

Met deze overeenkomst is er een nieuw hoofdstuk gestart, waarmee wij de impact van de succesvolle inzet van FeedbackFruits willen schalen, en de bestaande waardevolle innovatie samenwerkingen willen intensiveren om elke maand weer een stap voorwaarts te zetten in de verdere ontwikkeling van didactische technologie van wereldklasse.

Maak kennis met FeedbackFruits

FeedbackFruits is een innovatief edtech bedrijf dat zijn oorsprong vindt in het Nederlandse hoger onderwijs en sinds 2012 actief is in sterke samenwerking met SURF. Ons doel is eenvoudig maar ambitieus: we streven ernaar om onderwijsinstellingen wereldwijd te ondersteunen bij het bieden van hoogwaardig onderwijs door middel van effectieve didactische technologie.

Onze missie

Bij FeedbackFruits geloven we in de kracht van onderwijs om competenties bij studenten te ontwikkelen die een positieve impact hebben op de maatschappij. We zijn toegewijd aan het ondersteunen van instellingen en docenten in het verbeteren van het leerproces ter ondersteuning van deze gezamenlijke missie.

Onze impact

Met trots kunnen we zeggen dat FeedbackFruits samenwerkt met meer dan 200 vooraanstaande onderwijsinstellingen wereldwijd. In Nederland ondersteunen we ongeveer 70% van het hoger onderwijs, waarbij we helpen om onderwijs van wereldklasse toegankelijk te maken voor alle studenten.

Onze samenwerkingen

Onze samenwerkingen met onderwijsinstellingen zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en innovatie. We luisteren naar de behoeften van onze partners en werken samen aan oplossingen die daadwerkelijk impact hebben op schaal.

Ontdek FeedbackFruits

Zie hier voorbeelden van ervaringen uit de onderwijspraktijk in Nederland. Neem contact op met FeedbackFruits voor meer informatie.

NEEM CONTACT OP

Publieke waarden: Autonomie & digitale soevereiniteit

Publiek onderwijs bevindt zich aan de vooravond van snelle digitalisering. Om de innovatiesnelheid en schaal te bereiken die nodig is, wordt er meer samengewerkt met private ondernemingen in het core-proces van het onderwijs.

Aangezien particuliere bedrijven verantwoordelijkheid hebben tegenover aandeelhouders, wordt het van strategisch belang om de publieke waarden, zoals autonomie en digitale soevereiniteit, te waarborgen in deze samenwerking. 

Vanuit het perspectief van technologiebedrijven zijn het aantal publieke instellingen beperkt, daarnaast is het een lastig ecosysteem voor innovatieve ondernemingen om te groeien. Hierdoor zijn er vaak maar een beperkt aantal technologie aanbieders per categorie. Dit leidt tot een verstoorde marktwerking met (potentieel) negatieve gevolgen voor publieke instellingen op de lange termijn. 

In deze samenwerking is rekening gehouden met het waarborgen van publieke waarde op de lange termijn. Deze afspraken komen bovenop alle wettelijke kaders en komen voort uit het Trustframework.eu*, een initiatief met als doel “Fostering Trustworthy Public/Private Partnerships in Education”. Hierin zijn een aantal Deployable Principles (DP) beschreven die in deze overeenkomst worden toegepast, waaronder: 

  • Levenslange prijsgarantie door FeedbackFruits, voor innovatiepartners. (Ter voorkomen commercieel misbruik van een potentiële afhankelijkheidspositie door co-creatie)
  • Verbod op het afdwingen van exclusiviteit. (Ter voorkomen van het verstikken van het digitale ecosysteem, en ter bevordering van marktwerking & autonomie waardoor altijd de beste oplossing kan worden gekozen)
    • a. DP.33 No Winner Takes All’
  • Geen IP/IPR claim op idee of concepten. (Ter voorkoming van monopolievorming op basis van IP bij innovatie)
    • a. DP.12 No IP/IPR on ideas & concepts
  • Waarborgen van autonomie van het onderwijsproces. (Ter voorkomen van, onbedoelde, neveneffecten van de introductie van technologie in het onderwijs process)
    • a. DP.06 Freedom of Education, Usefulness by Design & Self-Assessments
  • Security & Accessibility by design. (Waarborgen van vrijheid, veiligheid en toegankelijkheid voor alle gebruikers, niet vanuit compliance maar vanuit product arcitecture.)
    • a. DP.27 Security by Design
    • b. DP.09 Accessibility by Design
    • c. DP01 No harmful terms

Het uitgangspunt van deze samenwerking is om een stap verder te zetten dan de traditionele klant-leverancier verhouding, waarbij het enige samenwerkingskaders de juridische bindende afspraken zijn. Om onderwijs van wereldklasse ondersteund door didactische technologie van wereldklasse vorm te geven, is samenwerking nodig in partnerships. Dit gaat een stap verder dan het juridisch bindend kader, maar definieert een (ethisch) waarde framework van waaruit de samenwerking wordt vormgeven, geëvalueerd en voortgezet. 

Het uitgangspunt is dat de traditionele klant-leverancier verhouding goed werken voor “commodity” producten in een redelijk stabiele vraag-aanbod verhouding. Echter dat tijdens transities, waarbij het einddoel nog niet geheel vast staat, deze modellen tekort kunnen schieten. Deze samenwerkingsfilosofie is mede gebaseerd op het ecosysteem denken. 

 *Voor volledige transparantie: Ewoud de Kok (Founder & CEO van FeedbackFruits) is ook mede-initiatiefnemer van het Trustframework.eu.

NEEM CONTACT OP

Samenwerken voor succes

Samenwerken voor toekomstbestendig onderwijs van wereldklasse vereist een proactieve benadering van digitalisering en onderwijsvernieuwing. Om weloverwogen digitalisering te waarborgen en evidence-informed te werken, is het essentieel om samen te werken en te co-creëren binnen een publiek-privaat model, met regie bij de onderwijssector.

In de raamovereenkomst wordt co-creatie ingezet als een krachtig instrument om nieuwe didactische technologieën te ontwikkelen met aandacht voor publieke waarden. Dit model streeft naar kostenefficiënte en effectieve onderwijsinnovatie, wat tastbare resultaten oplevert voor studenten en docenten op grote schaal.

Co-creëren van de toekomst van het onderwijs met de EdTech Dotank.

Collective co-creatie

Het collectieve innovation board reageert responsief op belangrijke innovatievraagstukken binnen de sector, zoals verantwoorde AI. Hier worden innovatieve thema's gedefinieerd die dienen als basis voor het ontwikkelen en valideren van nieuwe tools en leerlijnen in co-creatie tafels. Succesvolle resultaten worden vervolgens zonder extra kosten beschikbaar gesteld voor alle aangesloten instellingen, met een gestroomlijnd implementatieproces dat de kloof dicht tussen innovatiepilots en daadwerkelijke verbeteringen in het onderwijs op grote schaal.

Deze samenwerking is gericht op het vervullen van de innovatiebehoeften van het Nederlandse hoger onderwijs, waarbij de werkdruk voor docenten wordt verlicht en de onderwijskwaliteit wordt verhoogd door toegankelijke technologieën die gebaseerd zijn op publieke waarden. De nieuwe contractstructuur stimuleert een efficiënte uitwisseling van ideeën en ontwikkeling samen met partners zoals de hbo-sector en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Door gezamenlijk de regie te nemen en te investeren in deze co-creatie aanpak, versterken we niet alleen de positie van het Nederlandse onderwijs in de wereld, maar creëren we ook duurzame voordelen voor alle betrokken partijen in het onderwijslandschap.

Om toekomstbestendig onderwijs van wereldklasse te kunnen blijven verzorgen, is het voor het Nederlands onderwijs van belang om regie te nemen en samen te werken in de ontwikkeling van EdTech.

Aansluiting op Center for Teaching & Learning (CTL)

Elke publieke mbo-school, hogeschool en universiteit ontwikkelt een Center for Teaching & Learning op een manier die past bij de eigen context, structuur en cultuur van de instelling. Een Center for Teaching & Learning zorgt ervoor dat sectorale ICT-voorzieningen en de lokaal en nationaal opgebouwde kennis sneller beschikbaar komen voor docenten en onderwijsprofessionals. Het Landelijk Kennisnetwerk CTL’s van NPuls is opgericht om kennis en ervaring uit te wisselen en van elkaar te leren.

Het versterken van de samenwerking met de CTL’s is van cruciaal belang voor het succesvol ontwikkelen en opschalen van didactische technologieën. Om dit effectief te doen, wordt een learning design community gevormd om de uitwisseling, hergebruik en doorontwikkeling een extra impuls te geven. Deze community wordt ook wel gezien als een soort GitHub voor learning design.

NEEM CONTACT OP

De overeenkomst

Met de gunning van FeedbackFruits in de aanbesteding van pedagogische en didactische software oplossingen (PDSOFT22) is een nieuwe raamovereenkomst gestart per 1 januari 2024 voor een periode van maximaal 8 jaar.

De dienst die FeedbackFruits levert bestaat uit een licentie en een innovatieve component die of collectief of individueel wordt afgenomen per onderwijsinstelling.

Licentie & Innovatie

  • De licentie biedt toegang tot bestaande pedagogische en didactische softwareoplossingen ter verrijking van het eigen LMS. Het doel van deze oplossingen is om werkdrukverlaging te realiseren voor docenten die hun onderwijs verbeteren.
  • Het innovatieonderdeel is een “innovation as a service” model waarbij er in sectorale co-creatie nieuwe pedagogische en didactische software oplossingen worden gerealiseerd, met inachtneming van publieke waarden. Het doel van deze service is om kostenefficiënt en effectiever.

Collectief en Individueel 

Het hbo & de VU hebben zich collectief verenigd in deze overeenkomst en komen daarbij in aanmerking voor collectieve voordelen, echter ze zijn hiermee ook gebonden aan collectieve afspraken. Overige instellingen hebben zich gecommitteerd aan het individuele aanbod en hebben indien gewenst de mogelijkheid zich aan te sluiten bij het collectief. 

Prijzen

De exacte prijzen zijn afhankelijk van de studentenaantallen van de instellingen en zijn per aanvraag beschikbaar. 

Duur overeenkomst

  • Alle licentieovereenkomsten zijn voor een periode van 4 jaar. 
  • Collectieve innovatiecommitments zijn voor een periode van 4 jaar
  • Het uitgangspunt voor individuele innovatieovereenkomsten is een periode van 4 jaar, echter afhankelijk van de innovatieopdracht kan hiervan worden afgeweken voor een periode van minimaal 2 jaar. Dit zal op een case-by-case basis worden afgesproken

Overige bepalingen:

  • De licentieprijs is altijd per student, maar kan enkel per faculteit ('groep') of gehele campus worden afgenomen
  • De studentenaantallen zijn gebaseerd op totaal aantallen voltijd studenten (100%) en deeltijd studenten (50%) van de Deelnemers.
  • De licentieprijs voor innovatie is altijd beschikbaar voor instellingen die via deze overeenkomst hebben bijgedragen aan innovatie, collectief of individueel. Ook in het geval dat ze niet meer bijdragen aan innovatie. Deze licentieprijs wordt slechts gecorrigeerd voor inflatie als genoemd in ROK.
  • Voor verdere overige bepalingen neem contact op met FeedbackFruits of SURF.
NEEM CONTACT OP

Sucess verhalen & use cases

Universiteit Leiden

Universiteit Leiden heeft een competentiegerichte aanpak geïntroduceerd in haar curriculum, waarbij studenten 13 vaardigheden moeten ontwikkelen, verdeeld over onderzoek, samenwerking en reflectie. Dit heeft geleid tot innovatieve leermethoden binnen de faculteiten, zoals de Faculteit der Geesteswetenschappen. Er wordt een pilotproject gecoördineerd om studenten te helpen bij zelfreflectie en vaardighedenontwikkeling door middel van een Portfolio, gemaakt met FeedbackFruits. Dit portfolio zal dienen als een showcase voor studenten bij toekomstige werkgevers. Binnen de universiteit wordt gewerkt aan de visie, implementatie en resultaten van dit project voor het komende semester.

LEES MEER

Hogeschool Rotterdam

Gericht op studenten die een HBO-opleiding volgen aan de Hogeschool Rotterdam, helpt de cursus Professionele Communicatie bij het ontwikkelen van vaardigheden en begrip in de praktijk van verpleegkunde. Gedurende zes weken krijgen studenten wekelijks een opdracht waarbij ze samenwerken om een video te produceren waarin ze een klinisch scenario naspelen en professionele vaardigheden demonstreren. Na het uploaden van deze video geven ze feedback aan andere groepen, lezen ze de ontvangen feedback en schrijven ze een korte reflectie over het proces. Aan het einde van de zes weken leveren studenten hun herziene en afgeronde video's in.

LEES MEER

Succes Verhalen & Use Cases

Universiteit Leiden heeft een competentiegerichte aanpak geïntroduceerd in haar curriculum, waarbij studenten 13 vaardigheden moeten ontwikkelen, verdeeld over onderzoek, samenwerking en reflectie. Dit heeft geleid tot innovatieve leermethoden binnen de faculteiten, zoals de Faculteit der Geesteswetenschappen. Er wordt een pilotproject gecoördineerd om studenten te helpen bij zelfreflectie en vaardighedenontwikkeling door middel van een Portfolio, gemaakt met FeedbackFruits. Dit portfolio zal dienen als een showcase voor studenten bij toekomstige werkgevers. Binnen de universiteit wordt gewerkt aan de visie, implementatie en resultaten van dit project voor het komende semester.

Klik hier voor meer informatie over de Use Case van de Universiteit Leiden.

Gericht op studenten die een HBO-opleiding volgen aan de Hogeschool Rotterdam, helpt de cursus Professionele Communicatie bij het ontwikkelen van vaardigheden en begrip in de praktijk van verpleegkunde. Gedurende zes weken krijgen studenten wekelijks een opdracht waarbij ze samenwerken om een video te produceren waarin ze een klinisch scenario naspelen en professionele vaardigheden demonstreren. Na het uploaden van deze video geven ze feedback aan andere groepen, lezen ze de ontvangen feedback en schrijven ze een korte reflectie over het proces. Aan het einde van de zes weken leveren studenten hun herziene en afgeronde video's in.

Klik hier voor meer informatie over de Use Case van de Hogeschool Rotterdam.

FAQ

Maakt deze overeenkomst gebruik van het Collaborative Trust Framework?
Welke waarborging is er voor het voorkomen van vendor lock-in?
Is mijn instelling onderdeel van het collectief?
Hoe sluit ik mij aan bij een co-creatie project?
Hoe kan ik FeedbackFruits gebruiken?
Hoe integreert FeedbackFruits in het bestaande digitale ecosysteem?
Wat is het verschil tussen Tool Suite Basic & Tool Suite System of Innovatie?
Waar kan ik de SURF overeenkomst vinden?
Ik heb een goed didactisch idee, waar goede Edtech ondersteuning voor nodig is, wat moet ik doen?
Is innovatie als resultaat van co-creatie buiten Nederland ook toegankelijk?
Waarom wordt FeedbackFruits als kostenefficiënt gezien?
Waarom wordt deze innovatieve samenwerking als kostenefficiënt gezien?
Hoe is het MBO hierbij betrokken?
Hoe wordt privacy en security gewaarborgd?